Implementarea BIM în România – între dorință, putință și avantaj competitiv

iul. 25, 2016 | BIM

Popularitatea conceptului Building Information Modelling (BIM) crește tot mai mult în România, ca urmare a creșterii ponderii folosirii acestuia în țările cu economii avansate, în unele dintre acestea fiind deja parte a standardelor obligatorii pentru construcții. Beneficiile BIM provin în principal din faptul cã BIM înseamnă un mai bun mod de management al informației în investiții și nu doar o modelare 3D a proiectului sau construcției. O descriere cuprinzătoare a ceea ce înseamnã BIM regăsim în Specificația Accesibilă Public/Public Accesible Specification (PAS) 1192-2:2013 – Specificație pentru managementul informațional pentru faza investiționalã în proiectele de construcții utilizând Building Information Modelling, ce stă la baza adoptării BIM în Marea Britanie.

Sursa: PAS 1192-2:2013 – Specificație pentru managementul informațional pentru faza investițională în proiectele de construcții utilizând Building Information Modelling – Ciclul livrării informației.

A patra revoluție tehnologică, digitalizarea, își pune pregnant amprenta pe toate industriile, iar una dintre consecințele “ciocnirii tehnologiei cu industria construcțiilor” este conceptul BIM. Proiectele de construcții nu mai pot fi concepute și realizate fãrã utilizarea de instrumente informatice, aplicații software de proiectare, estimare, planificare și control, comunicare și gestiune electronicã a datelor și informațiilor etc. și fãrã conlucrarea dintre aceste instrumente. Deși piața oferã o multitudine de aplicații software care pot contribui la succesul unui proiect de construcții, ceea ce face ca un proiect sã fie de succes este utilizarea corectã, proceduratã a acestora de cãtre toți membrii echipei multidisciplinare de proiect. Informația generatã de acest complex de aplicații trebuie gestionatã corespunzãtor, captatã și utilizatã pe întreg ciclul de viațã al construcției, inclusiv în faza de operare și mentenanțã și postutilizare a construcției. Un rol critic este jucat de inter-operabilitatea formatelor în care se genereazã informația, astfel încât datele sã poatã fi prelucrate cu ușurințã dintr-un format în altul, generând, în acest mod, valoare adãugatã.

Cum folosim corect BIM? Care sunt pașii principali? Pentru aplicarea corectã a principiilor BIM, un investitor trebuie sã fie capabil sã-și defineascã cerințele informaționale la nivel organizațional – Organisation Information Requirements (OIR), la nivel investițional – Asset Information Requirements (AIR) și la nivel de implementare a proiectelor – Employers’ Information Requirements (EIR). Constructorii care adoptã BIM elaboreazã standarde proprii, pornind de la specificațiile și standardele elaborate de diversele organisme implicate în dezvoltarea BIM la nivel internațional. Aceste standarde de BIM ale constructorilor sunt transpuse la nivel de proiect, rezultând standardul BIM al proiectului. În rãspuns la EIR, constructorii elaboreazã BIM Execution Plan (BEP), pre și post contract, care trateazã toate aspectele necesare livrãrii respectivului proiect.

NOVART ENGINEERING, ca pionier al conceptului BIM în România, implementeazã Viewpoint for Projects încã din 2012, tehnologie de colaborare online pentru construcții, esențialã în livrarea unui proiect BIM, asigurând Common Data Environment (CDE), mediul comun de date al proiectului. CDE este necesar pentru gestionarea Project Information Model (PIM), adicã totalitatea informațiilor grafice, inclusiv Building Information Model-ul, și non-grafice generate în realizarea proiectului.

NOVART ENGINEERING asigurã consultanțã beneficiarilor publici sau privați, dar și constructorilor, în realizarea strategiei de implementare BIM în cadrul organizațiilor acestora, elaborarea documentațiilor specifice, suport în alegerea aplicațiilor software, implementarea metodologiei pe care oamenii și oraganizațiile implicate în proiecte sã o foloseascã pentru a obține rezultate precum o mai bunã proiectare și execuție în construcții și rezolvarea multor probleme cu care ne confruntãm zilnic pe șantiere, respectiv slaba calitate a documentației de proiectare și controlul deficitar al informațiilor.

Sursa: PAS 1192-3:2014 – Specificație pentru managementul informațional pentru faza de operare a investițiilor utilizând Building Information Modelling – Relația dintre elementele managementului informațional.